Aktuella böcker

Decemberbarn  av Henrik Ranby
Inbunden med skyddsomslag, 220 sidor. ISBN 9789187108266.

Utkom den 3 oktober 2023. Pris från förlaget 300 kr inklusive moms. För leverans med Postnord Direkt tillkommer 50 kr.
    
Året är 2016. Universitetslektor Henrik Ranby har just fyllt 50 och veckopendlar mellan Skåne och Göteborg. Han trodde att medelålderskrisen var över men frågorna om identitet, klass, familj, genus och livets eventuella logik vägrar lämna honom. För att ordna sina tankar börjar han rannsaka sitt minne, samla fragment och skriva historien om familjens 1900-tal och om sin barndom i 1970-talets Helsingborg.
Tillväxt – en bok om förändring, saknad och acceptans Av Christina Oebius. Trådhäftad med mjuka pärmar, 291 sidor. Pris från förlaget 239 kr inklusive moms. För eventuell leverans med Postnord Direkt tillkommer 50 kr. Utgivningsdag den 3 juni 2022.

Saxat från läsarna: intressant, hög grad av igenkänning, välformulerad, modig, självutlämnande, insiktsfull, spännande, bra referenser.  
Vattenmöllan som gav byn sitt namn – Krapperups gamla vattenmölla
Inbunden, rikt illustrerad, 100 sidor. Pris från förlaget 100 kr inklusive moms. För eventuell leverans med Postnord Direkt tillkommer 50 kr. Utgivningsdag den 10 juni 2022.

SassesasIcke– Berättelser om min uppväxt i Lerhamn under 1900-talets första hälft
Limhäftad med mjuka pärmar, 48 sidor. Pris från förlaget 100 kr inklusive moms. För eventuell leverans med Postnord Direkt tillkommer 50 kr. Utgivningsdag den 2 juni 2022.

Lerhamn – Byarnas by
Inbunden, rikt illustrerad, 298 sidor. Pris från förlaget 350 kr inklusive moms. För eventuell leverans med Postnord Direkt tillkommer 50 kr. Utgivningsdag den 28 november 2021.
    
Texten på baksidan börjar så här: »Detta är historien om Lerhamn från det att de första husen uppfördes av Krapperup 1725 för att ge bostäder till några fiskarfamiljer. Byn växte sakta under 1700-talet och var ända fram till 1840-talet ett enkelt fiskarsamhälle som i mångt och mycket var helt beroende av baronerna på Krapperup. Genom Petter von Kochens dagböcker för tiden 1734–1764 får man en god bild av livet i fiskelägena i Kullabygden inklusive Lerhamn. Omkring 1840 sker en förändring av det tidigare fiskarsamhället ...« Läs vidare, klicka här.

Läs hela baksidestexten   → klicka här!
Läs innehållsförteckningen   → klicka här!
Caroline Ranby. Foto Anders Ranby med digital redigering av Christian Ranby. Caroline Ranby. Foto Anders Ranby med digital redigering av Christian Ranby.
Minnet av Caroline
av Henrik Ranby
Inbunden med skyddsomslag, 266 sidor. Pris från förlaget 300 kr inklusive moms. För leverans med Postnord Direkt tillkommer 50 kr. Utgivningsdag den 11 september 2021.
    
Detta ären  personlig och uppriktig bok som handlar om spridd bröstcancer, sjukdom, död och sorg, att leva med en dödsdömd kvinna, men också om en ambitiös och stark kvinna som trots de dåliga oddsen gjorde det bästa av sin utmätta tid och allt för att skydda sina barn.
     Det är en biografi, men också kvinnohistoria, sjukdomshistoria, mikrohistoria och kulturhistoria, om föräldragenerationens väg från småbruken i Göinge till modernismens Malmö, om att växa upp under sent 1900-tal, om yrkesliv inom kulturmiljösektorn med mera.
     Och sist och inte minst, om vad det är att vara människa och hur vi alla måste hantera de stora frågorna om personlighetsutveckling, kärlek, yrke, barnuppfostran, sjukdom och död.

Se omslaget   → klicka här!
Läs
Helsingborgs Dagblads artikel om boken    → klicka här!
Läs GUJournalens artikel om boken    → klicka här!
Läs Möllekurirens recension
   → klicka här!
Christer Elfversson. Foto CeWe Christer Elfversson. Foto CeWe

Löjet skimrar igen – Fler halva sanningar från Mölle av Christer Elfversson
Häftad, 319 sidor. Pris från förlaget 250 kr inklusive moms. För  leverans med Postnord Direkt tillkommer 50 kr. Utgivningsdag den 31 juli 2021.

Ur förordet:
Min bok Löjets skimmer – Halva sanningar från Mölle blev 2018 en framgång av dimensioner som för  min närmaste omgivning var sensationellt oväntade. Själv hyste jag aldrig några tvivel.
     Mängder av läsare hörde av sig efter utgivningen och gav mig rätt. Boken verkade vara efterlängtad av många. En Facebookväninna ser den som en »ögonöppnare«, en nästkusin som en »livräddare«, en biskop som en »uppenbarelse«.
     Själv tvivlar jag inte på att Löjet skimrar igen
kommer att överglänsa Löjets skimmer. Men jag kryssar fingrarna. Och jag vet inte varför jag plötsligen kommer att tänka på det gamla talesättet »Svinhugg går igen«.
   Mycket löje!

Se omslaget   → klicka här!

Ann-Katrin Myles, en av de 48 skribenterna. Foto Kjell Ahlsten Ann-Katrin Myles, en av de 48 skribenterna. Foto Kjell Ahlsten

Lantmätare – yrke utan gränser. En antologi med 48 berättelser
Inbunden, 512 sidor.  Utgivningsdag den 15 mars 2021. Slut på förlaget. Vi hänvisar till bod.se och bokborsen.se

Ur Gunnar Wetterbergs förord:
Det är fascinerande att läsa alla berättelser om hur lantmätarna sökt sig ut och påverkat så mycket av dagens Sverige – och numera också ut i världen och upp i rymden. För mig blev det en bekräftelse på vad jag redan sett som historiker.
     Samspelet mellan mätningarna, juridiken och ekonomin har gjort att jag mött lantmätarna överallt under seklernas gång, från förhistorien, den moderna statens grundläggning, jordbrukets omvälvning till ingenjörskonstens betydelse för det moderna
samhället.

Se omslaget   → klicka här!

Lilla Förlagets böcker kan köpas i bokhandeln eller direkt från oss. Mejla till: info@lillaforlaget.se
eller ring 070-844 81 25.

Läs ett reportage om boken i HD och Sydsvenskan den 25 oktober 2023, klicka här

Läsarna om Decemberbarn

”Ibland häpnar jag och ibland känner jag igen mig, tiden, platserna, hur man tänkte som liten”.

Flera läsarröster, klicka här!
 

Utdrag ur texten på baksidan: »Då var barn, äktenskap, arbetsliv och längtan efter ett eget liv i fokus. Framtiden kändes oändlig /.../ Det som har varit har varit, arbetslivet är avklarat, barnbarnen växer upp och åldrandet är en realitet. En oro eller en lättnad?«
Läs hela baksidan, → klicka här! Läs inledningen till läsarna   → klicka här!

Hela boken kan läsas på webben → klicka här!

Ur Björn Jacobsons förord: ”Carl Eric skrev under många år dagbok varje dag. Han satte in sina dagboksblad tillsammans med några lämpliga artiklar [...]”
Läs hela förordet → klicka här!

Rättelser och kompletteringar
klicka här!

Läsarröster om Minnet av Caroline


Henrik, din bok om Caroline rörde mig djupt. Vilken enorm prestation att gå igenom hela Carolines historia mitt i sorgen och sedan få till en så fin bok om henne.”

”Så klart blev jag djupt berörd av berättelsen om Caroline. Paradoxen att livet är kort samtidigt som det rymmer oändligt mycket blir så tydlig. Jag blir tagen av författarens vilja och mod att berätta hur det verkligen var.”
 
”Ett så känslomässigt laddat projekt.”
 
”Jag är så berörd! Henrik Ranbys omtanke, hans klokhet, det han har skrivit och genomgått. [---] Boken blev en värdefull känsla för mig att fortsätta med mina skrivprojekt”.

”En modig och ärlig bok som förtjänar sina läsare.”

”Jag köpte boken och har läst den. Den är otroligt vacker. Ett vackert porträtt, och den beskriver stor kärlek.”

”En fantastisk bok att läsa.”

”Boken berörde mig djupt och igenkänningsfaktorn var hög.”